beta

10.03.2011 21:55

 

Betka Pavlendová úspešná v Pekingu

Z celého Slovenska dráhovú cyklistiku reprezentuje len Betka Pavlendová

Betka Pavlendová, narodená 6. februára v Krupine zabojovala aj na tretích pretekoch  Svetového pohára v dráhovej cyklistike v hlavnom meste najľudnatejšieho štátu sveta, v čínskom Pekingu. Betka tu mala svoju premiéru už minulý rok v disciplínach – scratch, bodovačka a keyrin.

Na štart Omnia bolo prihlásených 34 žien, z ktorých 24 postúpilo do veľkého finále, čo bol prvý veľký úspech.Betka postúpila  vďaka zisku jedného bodu z najťažšej kvalifikačnej skupiny do hlavnej súťaže.Tento rok súťažila v šesť kolovom Olympíjskom omniu, ktoré tradične odštartovalo v sobotu kvalifikačnou bodovačkou na 10 km, potom nasledovalo 250m s letmým štartom, vylučovačka a deň ukončila ťažká 20 km  bodovačka. Nedeľa sa začala stíhačkou na 3 km, nasledoval scratch a všetko vyvrcholilo 500 m  s pevným štartom. Betka  musela bojovať s naj-pretekárkami planéty, s časovým posunom plus 7 hodín, ale aj zimou a mrazom dnu aj vonku, ktorú si vyskúšala už vlani.Veľkým prekvapením bolo Betkino 5. miesto v scratchi. V priemernej stíhačke na 3km Betka obsadila v cieli 19.miesto, v tretej disciplíne vylučovačke, krásne 11. miesto! V bodovačke na 8 kôl výborné 15.miesto zo ziskom 3 bodov. Prvá disciplína Betke “nesadla” 250m s letmým štartom len 23.miesto.. Naša Betka (druhá najmladšia v štartovnom poli) celkovo obsadila v ženskom omniu 18.miesto z tridsiatich štyroch  žien z 31 štátov planéty.

Onedlho 21 ročná Betka Pavlendová okrem náročných tréningov a výbornej reprezentácie Slovenska po absolvovaní Športového gymnázia v Bratislave študuje na Technickej univerzite vo Zvolene, kde sa jej takisto darí. Všetky skúšky urobila na prvý raz.  Ale za úspechmi Betky nemožno vidieť len šťastné náhody, je za nimi vytrvalé úsilie a ochota pracovať na sebe. Podiel na jej výnimočných úspechoch má rodinné zázemie, najmä mama Stanka je jej veľkou oporou. A samozrejme, výborní tréneri, pod ktorých vedením sa stala špičkovou slovenskou a svetovou pretekárkou. Veľké poďakovanie patrí pánovi Heclovi, ktorý jej dal výborné základy a  Petrovi Valicovi z CK Krupina, ktorý z nej urobil pretekárku  a jej  dráhu pozorne sleduje, propaguje (www.CK Krupina.sk) a teší sa z každého Betkinho úspechu.

                                                                                                 M. Hanuliaková

 

Prehľad Betkiných športových úspechov, titulov a výsledky z jednotlivých podujatí:

V propagu , v starších žiačkach  a kadetkách získala všetky tituly v rámci SP a MSR , nestratila sa ani v spoločných pretekoch s chlapcami a uštedrila im aj pár prehier.V kategórii juniorka ju „začala trápiť“ Monika Kadlecová a  na MSR  2007 zviedli medzi sebou zaujímavý súboj, ktorý skončil nerozhodne 1:1, v časovke Betka prvá Monika druhá a v preteku jednotlivcov si poradie vymenili. V roku 2007 sa zúčastnila aj svojich prvých ME na dráhe v nemeckom Cotbuse  (scratch 15.miesto). Rok 2008 bol v znamení šprintu, Betka sa venovala rýchlostným dráhovým disciplínam, ale aj napriek tomu získala titul MSR v časovke, čo jej umožnilo štartovať aj na ME na ceste v Taliansku, kde v časovke obsadila 25. miesto. Šprintérska príprava vyvrcholila v septembri v poľskom Pruskove na ME na